Slavni matematik Gottfried Wilhelm Leibniz navdihuje za ustvarjanje in raziskovanje

Zavod republike Slovenije za šolstvo je v okviru mednarodne Konference o učenju in poučevanju matematike (KUPM 2016), ki je potekala 16. in 17. novembra v Brdu pri Kranju, organizirala natečaj za učence in dijake z naslovom Slavni matematik Gottfried Wilhelm Leibniz navdihuje za ustvarjanje in raziskovanje. Namen natečaja je bil ozaveščanje o pomembnosti odkritij na področju znanosti, spoznavanju zgodovinskega razvoja matematike in ustvarjanju pri matematiki.

Učenci Renato Topolovec, Jan Milošič in Nives Rus so izdelali računalniške risanke, ki prikazujejo delo in življenje slavnega nemškega matematika in filozofa Gottfrieda Wilhelma Leibniza, katerega letos poteka 300-ta obletnica smrti in 370-ta obletnica rojstva. Gospod Leibniz je za razvoj matematike naredil ogromno. Med drugim je izumil in sestavil stroj, ki je znal seštevati, odštevati, množiti in deliti, uvedel je znaka za množenje in deljenje, razvil je dvojiški sistem, raziskoval je razvoj števil v verižne ulomke, razvil je metode za reševanje sistemov linearnih enačb, izumil je diferencialni in integralni račun in še mnogo drugega.

računski stroj

Leibnizov računski stroj (vir: wikipedija)

Renato, Jan in Nives so poleg svojih scenarijev in idej o sami zgodbi, naredili risanke, ki so bile na natečaju tudi izbrane, prikazane kot spremljevalni program na mednarodni konferenci in simbolno tudi nagrajene.

vsi

Veseli me, da učenci radi raziskujejo in odkrivajo stvari, ki so povezane z matematiko in vse skupaj prikažejo na njim domač in moderen način.

Klementina Orešek

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost