NARAVOSLOVNI DAN, 16. 11. 2018

Šola Videm je v petek, 16. 11. 2018, izvedla naravoslovni dan na temo Zdrava prehrana. Dan je naznanil svojo drugačnost že s srečevanjem sošolcev in učiteljev v jedilnici šole, kjer sta se cedila med in mleko – skupaj smo zaužili »slovenski« zajtrk: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Udeležili smo se vseslovenskega zajtrka z željo, da bi tako začenjali vsak šolski dan. S krepkim zajtrkom.

Tekom dne so se na šoli zvrstile številne delavnice in predavanja o zdravi prehrani, gibanju in zdravem načinu življenja. Družbo so nam delali učenci iz srednje biotehnične šole Ptuj, z mentorico go. Natašo Kuhar, Izobraževalni center Piramida s predavateljico dr. Tino Perko, diplomirani zdravstvenik g. Uroš Železnik iz zdravstvenega doma Ptuj in pridelovalec jabolk iz Kočic, g. Ivan Ber. Domačnost tega dne  so vnesle babice iz Društva kmečkih žena Videm in Dolena, ki so nam pripravljale ajdove palačinke, slasten domač čaj in najrazličnejše zeliščne namaze. Vrata na razstavo v domu Pobrežje pa so nam odprle prostovoljke iz Društva žensk Pobrežje, s čudovito zeliščarsko razstavo.

Predstavili so se nam tudi mladi člani čebelarskega krožka iz OŠ Videm, ki so pripravili pokušino različnih vrst medu. Svoja telesa pa smo razmigali v rekreativnih odmorih, ki jih je skozi cel dopoldan izvajal učitelj Beno Repič. V teh minutkah za zdravje smo še posebej uživali.

Pred šolo smo pripravili učno Eko tržnico, kjer smo lahko videli, tipali in vohali domače sadje in zelenjavo. Še posebej so nas pritegnile uganke o sadju in zelenjavi…

Pozornost smo namenili tudi hrani, ki jo zavržemo oziroma je ne porabimo. Skupaj smo poskušali razmišljati na temo »Manj zavržene hrane«. Ugotavljamo, da hrano jemljemo preveč samoumevno. Odločili smo se, da bomo tej temi posvetili še več pozornosti  in  se skušali problema lotiti bolj intenzivno. Skupno se bomo trudili zmanjšati količino odpadkov pri šolskem zajtrku, malici in kosilu..

Upamo, da bomo pri tem podvigu uspešni.

Zapisala: Tamara Vamberger

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost