November – mesec ozaveščanja o zasvojenosti in njenem preprečevanju

Nacionalni inštitut za javno zdravje mesec november posveča ozaveščanju o zasvojenosti in njenemu preprečevanju, svetovni dan boja proti odvisnosti pa je 11. novembra. Zasvojenost poleg ponavljajočega uživanja snovi, kot so droge, cigareti in alkohol, povezujemo tudi z različnimi vedenji, kot so igranje iger na srečo, delo, uporaba sodobnih tehnologij, nakupovanje,….

O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec (npr. jemanje droge, brskanje po spletu,…) začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja ter dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost je vedenje, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost. 

Na šoli  želimo z različnimi dejavnostmi in učnimi vsebinami pomagati mladim, da bi bili dobro informirani in ozaveščeni, da bi zdravo živeli in sprejemali odgovorne odločitve glede svojega vedenja.
Pozitivne življenjske spretnosti, ki se jih naučimo v zgodnjem otroštvu, lahko zmanjšajo možnost za razvoj zasvojenosti v kasnejšem obdobju. Zato so še kako pomembni pozitivna samopodoba, razvijanje lastne odgovornosti, sposobnost izražanja čustev, spoštovanje drugih in drugačnosti, pravilen pristop pri prenašanju porazov,…

Za vzpostavitev varnega okolja za razvoj mladih in preprečevanje odvisnosti je izrednega pomena skupno delovanje staršev in šole.

Starši so eden temeljnih preventivnih stebrov, ki svoje otroke podpirajo, da sprejemajo odločitve, ki omogočajo razvoj v samostojne, zrele osebnosti in jim pomagajo prevzeti zdrava tveganja,  saj bodo nekoč sami primorani, da sprejemajo odločitve in s tem tudi posledice svojih dejanj.

 S ciljem preprečevanja kakršnekoli odvisnosti,  šola prispeva s preventivnimi učnimi vsebinami, s poudarkom na zdravem načinu življenja in z vzgajanjem vrednot.

Klik na sliko – povezava NIJZ.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost