DAN MATERINŠČINE, 21. 2. 2022

»Najlepše sanje se sanjajo v materinem jeziku in najgloblje seže misel, napisana v jeziku, ki ga je človek zajemal z dihom otroštva.« (Milan Petek – Levokov)

Združeni narodi so 21. februar izbrali za mednarodni dan maternega jezika. To je dan, ki spodbuja spoštovanje lastnega in drugih maternih jezikov po vsem svetu. Zagovarja ter ohranja večjezičnost, jezikovne in kulturne raznolikosti.

Na svetu je približno 6000 različnih govorjenih jezikov. Vsem pa je skupno to, da so se vsi najprej začeli učiti materinščine, ki je tudi osnovna človekova pravica.

Materni jezik je tisti, v katerem prvič z nami govori mama, v njem spregovorimo svojo prvo besedo. Besede v maternem jeziku so tako tople, domače, nas objamejo in ogrejejo. Materni jezik, je jezik našega razmišljanja, naših sanj in čustev, naše kulture in identitete.

Ste vedeli?

  1. Slovenščina ima dvojino, zato pravijo, da je romantična.

Dvojina je posebnost med svetovnimi jeziki, saj jo pozna le nekaj jezikov. V slovenščini lahko natančno povemo: »imava se rada«.

  1. Mislite, da slovenski jezik govori malo ljudi?

Mislite, da je slovenščina majhen jezik, ker ga govori samo 2,5 milijona ljudi? Motite se. Ne boste verjeli, ampak slovenščina spada med 5 odstotkov jezikov, ki jih uporablja največ govorcev.

  1. Slovenščina v številkah

25 črk, 28 glasov, 3 slovnični spoli, 3 slovnična števila, 6 sklonov in 4 glagolski časi. Že znate našteti vse?

  1. Slovenščina po svetu

Slovenščina je kot učni predmet zanimiva tudi za tujce, ki se jezika lahko učijo na nekaterih univerzah v drugih državah. Na 60 univerzah v Evropi in drugod po svetu so katedre, na kateri študentje spoznavajo slovenščino.

  1. Slovenščina v narečjih

Slovenska narečja združujemo v sedem narečnih skupin. Na oblikovanje toliko narečij je v preteklosti vplivalo več različnih dejavnikov, predvsem zemljepisne razmere, cerkvena in upravna razdelitev ozemlja ter stik z drugimi jeziki. Rabo narečij je potrebno spodbujati in spoštovati enako kot knjižni jezik.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost