Skoči na glavno vsebino

Tekmovanje iz prve pomoči

V sredo, 17. 4. 2024, smo se z ekipo prve pomoči na OŠ Videm, ki so jo sestavljali Neli Bratušek, Patricija Kovač, Katja Špurej, Tia Rossi, Asja Katarina Vaupotič, Vito Goričan in David Potočnik udeležili 16. tekmovanja iz znanj prve pomoči za osnovne šole, ki je potekalo v gasilskem domu na Ptuju.

Tekmovalce je najprej čakalo splošno teoretično preverjanje iz znanj  prve pomoči in poznavanja organizacije  rdečega križa, na katerem je ekipa Osnovne šole Videm dosegla vse točke. Na igranih prizoriščih umetno ustvarjenih nesreč  je učence čakalo nekaj lažjih in nekaj težjih primerov reševanj. Na prvem prizorišču so tekmovalci morali oskrbeti nezavestno osebo, s sumom na hiperglikemijo ter za osebo brez znakov življenja, kjer je bilo potrebno pokazati znanje temeljnih postopkov oživljanja. Na drugem prizorišču so tekmovalci morali oskrbeti kar tri primere nesreč: zadušitev z jabolko, oparino zgornjega dela leve noge in padec iz lestve.

Na tekmovanju je sodelovalo 12 ekip prve pomoči. Naša ekipa je dosegla 2. mesto in le točka nas je ločila do zmage. Vodja ekipe, Neli Bratušek je povedala: »Na svojo ekipo sem zelo ponosna. V  simuliranih akcijah smo se odlično odrezali. Sama uvrstitev na tekmovanju ni tako pomembna, pomembno je, da bi v resničnem življenju tudi znali pristopiti k poškodovancu, nuditi prvo pomoč in rešiti življenje.«

                                                                                                                                     Tia Rossi in Katja Špurej

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost