Skoči na glavno vsebino

8. NARAVOSLOVNI TABOR

V petek, 5. 4. 2024, in soboto, 6. 4. 2024, smo na OŠ Videm izvedli 8. naravoslovni tabor za zainteresirane učence.

Za letošnjo temo smo izbrali: Mleko – naše bogastvo.

Zakaj ravno mleko? Zato, ker smo učencem želeli na zanimiv, predvsem eksperimentalen in uporaben način prikazati, kaj vse lahko z mlekom počnemo in kaj vse nam omogoča.

Učitelji naravoslovja smo pripravili tri zanimive krožne delavnice, na katerih so učenci eksperimentirali z mlekom in preverjali kemijske, fizikalne ter gastronomske zakone mleka. Zraven tega smo v dogajanje imeli vključene tudi zunanje izvajalce, in sicer gospo Sabino Ketiš Glažar, ki je učencem predstavila teoretično in praktično predelavo mleka, ter gasilce prostovoljnega gasilskega društva Videm, ki so učence opozorili in prikazali, kako ravnati v primeru požara in s kakšnimi vnetljivimi snovmi se srečujemo v domačih gospodinjstvih. Obiskal nas je tudi bivši učitelj, gospod Anton Kovačec, ki nam je zelo lepo popestril večer, lahko bi rekli, da nam je »razjasnil nebo«.

Zunanjim izvajalcem se še enkrat iskreno zahvaljujemo, da so se nam pridružili.

Zahvaljujemo se tudi kmetiji Pignar iz Zamušanov, ki nam je donirala svoje domače sveže mleko, da smo lahko pripravili lasten jogurt.

Hkrati pa še to zdaleč ni bilo vse. Počeli smo veliko več, kar si bodo učenci zapomnili za celo življenje.

Slike povedo veliko in lahko si jih ogledate na spodnji povezavi, vendar je izkušnja tista, ki bo ostala v učenčevih spominih in bo imela neprecenljivo vrednost.

Nina Pihler

Za ogled utrinkov iz tabora, kliknite tukaj.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost