Skoči na glavno vsebino

NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA 2019 na OŠ Videm

Z mednarodnim dnevom bralne pismenosti (8. september) se je začel drugi NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA 2019, ki je potekal vse do 13. oktobra, ko se je zaključil tudi teden otroka. Ob dnevu bralne pismenosti smo bili deležni poslanice Audrey Azoulay, generalne direktorice Unesca: http://www.bralno-drustvo.si/wp-content/uploads/2019/09/UNESCO_mednarodni-dan-pismenosti_2019.pdf?fbclid=IwAR38WMtPcxzrVYSjbfeC9G3r5OY90EsJPTfIp7g4liR1AA0oixtTht-PPr4.

Sledili smo pobudi Evropa bere (Europe Reads). Spodbuja se po 15 minut branja ali skupnega glasnega branja na dan.

Tudi šolarji OŠ Videm na vseh treh lokacijah ob spodbudah učiteljev in staršev (tudi starih staršev in drugih pomembnih bližnjih) smo v tem mesecu skupnega branja veliko brali – samostojno in skupaj z drugimi. Po zmožnostih so učitelji v razredih brali svojim učencem, učenci drug drugemu in mlajšim učencem, prihajali so v knjižnico, kjer smo si privoščili veliko zanimivega in zabavnega skupnega branja, v tednu otroka pa smo organizirali tudi skupno branje s starši, dedki in babicami. Četrtošolci so si v šoli privoščili Večer branja, devetošolci, varuhi prvošolcev, so se družili s svojimi varovanci in jim prebirali pravljice, sedmošolci so v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali ptujsko knjižnico in prejeli v dar vsak svojo knjigo. Petošolci so z branjem razveseljevali mlajše učence, učenci so prisluhnili tudi pravljicam pravljičarke ge. Marije Kolednik Črnila, vsi pa smo veliko brali.

No, to si pravzaprav želimo, namreč da bi vsi VELIKO BRALI. Brali KVALITETNE, ZANIMIVE KNJIGE, ki nam omogočajo, da bolje spoznavamo življenje okrog nas, sami sebe, razvijamo odnose z drugimi, pa da si polepšamo in olajšamo življenje, razširimo obzorja, razvijamo empatijo in delujemo za boljši jutri, za katerega se bomo ob vseh svetovnih okoljskih in humanitarnih katastrofah morali pošteno potruditi. Naj nam tudi dobre knjige pomagajo pri tem!

Berimo in spodbujajmo branje skozi celo leto, ne samo v mesecu skupnega branja.

 

knjižničarka Vesna Voglar Pulko

Za ogled fotogalerije kliknite TUKAJ.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost